Project Description

Az 1950–es években a kelet-nyugati metróvonal Kossuth Lajos téri állomásának felszíni építménye számára tervezték felhasználni a területet. Bár felmerült, hogy kerüljön sor a félig elkészült déli oldal befejezésére a Hültl-féle tervek figyelembevételével, azonban a metróépítés 1954-es leállítása után a felszíni építmény tervezése is elakadt. Az 1965-ben újraindult munkák során egy, a metróállomás felszíni épületével egyesített irodaház kialakításával számoltak. Ez az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság otthona lett volna, majd viták után, 1968-ban új tervezőt jelöltek ki. Végül 1973-ig egy későmodern, tömegében igazodó irodaház készült, ahol végül a Magyar Kereskedelmi Kamarát és a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségét helyezték el.

A metróállomással egybeépült, műszakilag elavult épület bontására 2016-2017 folyamán került sor, miután az előzetes vizsgálatok kiderítették, hogy az épület tartószerkezete a vártnál rosszabb állapotú. Ennek oka az volt, hogy a talajvíz rendszeresen elöntötte a pincét, ami a vasbeton korróziójával járt. Helyén a Hültl-féle terv szerinti homlokzattal, az állomás felszíni építményének belefoglalásával modern irodaház épül az Országgyűlés Hivatala számára, melyet a térszint alatt folyosó fog összekötni az Országházzal.

Alpintechnikai biztosító sínrendszer kiépítése

A FELADAT

Az irodaház belső udvarain lévő homlokzatok tisztítására alkalmas alpintechnikai biztosító színrendszer kiépítése. A kiépített sín mind a nem nyitható üvegfelületek, mind pedig a homlokzati szálcement lapok tisztítására és karbantartására megoldást kellett, hogy nyújtson. Fontos kirtérium volt, hogy a sínrendszer megközelítése a szervíz és a személyzeti útvonalakon történjen, az ne keresztezze az irodaházban dolgozók tereit.

A MEGOLDÁS

Kettő darab körbenfutó alpintechnikai sínrendszer kiépítése történt meg, amelyek a homlokzattól mért 450mm-es távolságban futnak a homlokzati síkkal párhuzamosan, így a munkavégzőknek kényelmes hozzáférést biztosítanak. A sínrendszer megközelítése az udvar belső felén felépített acélszerkezetre futtatott növényfal mögötti szervízjáratokon valósult meg. A biztosítósín lehetővé teszi, hogy az időszakos karbantartási feladatokat egyszeri „beszállással” el lehet végezni. Nincs szükség, pontok közötti átszerelésekre, így a munkavégzés komfortosan és gyorsan megvalósítható. Ezáltal az irodaházban dolgozókat minimálisan zavarja. A kiépített rendszeren egyidőben 4 munkavégző is tud dolgozni.

5 darab kanyarív
2 darab fix kikötési pont
150 méter alumínium biztosító sín
Fallprotec alpintechnika

GALÉRIA